Osso Buco

annosmäärä
8
valmistusaika
210 min
Löydä täydellinen osso bucco resepti ja vinkit herkulliseen lopputulokseen perunamuusin tai risoton kera!

Osso Buco: Klassinen italialainen herkku

Osso buco, tunnetaan myös nimellä osso bucco, on ikiaikainen italialainen herkku, joka juontaa juurensa Lombardian alueelta, erityisesti Milanosta. Tämän ruokalajin nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "luullista reikää", viitaten naudanpotkan luuytimeen, joka on ruoan keskeinen osa. Osso buco on ollut suosittu jo 1800-luvulta lähtien, ja sen hidas haudutusprosessi tekee lihasta erityisen mureaa ja täyteläistä. Perinteisesti osso bucoa nautittiin talvikuukausina, jolloin lämpimät ja ravitsevat ruoat olivat arvostettuja. Nykyään tämä ruokalaji on saavuttanut kansainvälistä suosiota ja on monien ruokaharrastajien suosikki.

Osso Bucon kulttuurinen arvo Italiassa

Osso buco ei ole pelkästään herkullinen ruokalaji, vaan sillä on myös syvällinen kulttuurinen merkitys Italiassa. Se edustaa perinteitä ja perheellisyyttä, sillä sitä valmistetaan usein suurina annoksina jaettavaksi läheisten kanssa. Osso buco korostaa italialaista arvostusta laadukkaita raaka-aineita ja hidasta ruoanlaittoa kohtaan. Tämä ruokalaji on inspiroinut kokkeja ympäri maailmaa, ja sen klassinen valmistustapa on edelleen arvostettu. Osso buco on enemmän kuin vain ruoka; se on osa italialaista kulttuuriperintöä, joka säilyy sukupolvesta toiseen.

Osso Buco
8
210 min
Ainekset

2 kg naudanpotkaa


LEIVITYKSEEN
1 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria


KASTIKE
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
2 rkl öljyä
2 dl valkoviiniä
800 g tomaattimurskaa
1 tl mustapippuria
2 tl sokeria
2 rkl tuoretta timjamia
2 kpl lihaliemikuutiota
1 tl suolaa


PERUNAMUUSI
700 g kuorittuja puikulaperunoita
2 rkl voita
2- 3 sipulia
2 dl maitoa
1-2 tl suolaa

Valmistus

Osso bucossa – hitaasti herkulliseksi hautuvassa pataruuassa on kiireettömyyden tuntu! Osso buco on odottelun arvoinen herkku.

1. Pyörittele potkaviipaleet suolalla ja mustapippurilla maustetuissa jauhoissa. Ruskista viipaleet pannulla öljyssä. Siirrä syrjään odottamaan.

2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuori porkkanat ja kuutioi pieniksi, viipaloi sellerinvarret.

3. Kuullota kaikki kasvikset kevyesti padassa tilkassa öljyä. Lisää valkoviini, tomaattimurska, mausteet ja murskatut lihaliemikuutiot. Kiehauta ja lisää lihat.

4. Laita kansi päälle ja hauduta pataa 175-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai pippuria.

5. Kuori ja hienonna sipulit ja hauduta voissa kypsäksi, lisää maito ja kiehauta. Keitä perunat kypsiksi. Soseuta kypsät perunat ja lisää sekoittaen
sipulinen maito. Mausta suolalla. Tarjoa Osso Buco perunamuusin tai risoton kanssa.

Usein kysyttyä:
Löydä täydellinen osso bucco resepti ja vinkit herkulliseen lopputulokseen perunamuusin tai risoton kera!

Jäikö nälkä?

Haluatko lisää Italian reseptejä sähköpostiisi?