Sahrami risotto Karitsan marinadi

annosmäärä
4
valmistusaika
10 min
Valmista täydellinen illallinen paahtopaisti kastike, sahrami risottoa ja herkullista karitsaa. Kokeile tätä helppoa ohjetta!

Karitsan marinadi ja kastike – täydellinen yhdistelmä

Karitsan marinadi on avain herkullisen ja mehukkaan karitsan paahtopaistin valmistukseen. Oikein tehty marinadi pehmittää lihaa ja tuo siihen ainutlaatuisen maun, kun taas täydellinen kastike korostaa ruoan makua entisestään. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miksi karitsan marinadi ja kastike ovat niin tärkeitä, ja miten ne voivat nostaa ateriasi uudelle tasolle.

Karitsan marinadin valmistus

Karitsan marinadi valmistetaan usein tuoreista yrtistä, kuten rosmariinista ja timjamista, jotka sopivat erityisen hyvin karitsan herkkaan makuun. Aloita sekoittamalla oliiviöljyä, valkosipulia, hunajaa ja sitruunan mehua. Lisää joukkoon valittuja yrttejä ja mausteita, kuten mustapippuria ja suolaa. Anna karitsan lihan marinoitua seoksessa vähintään muutaman tunnin, mieluiten yön yli, jotta maut pääsevät täydellisesti imeytymään. Karitsan marinadi tekee lihasta pehmeän ja täyteläisen.

Kastikkeen valmistus ja variaatiot

Kun karitsan marinadi on tehnyt tehtävänsä, on aika keskittyä kastikkeen valmistukseen. Aloita kuullottamalla sipulia ja valkosipulia, ja lisää joukkoon punaviiniä sekä lihaliemi. Anna seoksen kiehua, kunnes se paksunee. Voit lisätä kastikkeeseen sahramia tai balsamico-etikkaa saadaksesi siihen syvyyttä ja monimutkaisuutta. Jos haluat kokeilla jotain erilaista, yhdistä kastike sahrami risottoon, mikä luo täydellisen makuyhdistelmän. Kastike karitsan paahtopaistille voi olla joko perinteinen tai omaperäinen – valinta on sinun.

Karitsan marinadi ja kastike muiden ruokien kanssa

Karitsan marinadi ja kastike eivät sovellu ainoastaan karitsan kanssa, vaan ne voivat täydentää myös muita ruokia. Kokeile tarjoilla kastiketta sahrami risoton kanssa, jolloin saat aikaan herkullisen ja monipuolisen aterian. Marinadia voit käyttää myös muiden liharuokien maustamiseen, kuten kana- tai sianlihaan. Kastike sopii erinomaisesti myös paahdettujen vihannesten tai uuniperunoiden kera. Karitsan marinadi ja kastike tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia ruokailun rikastamiseen.

Lopuksi

Karitsan marinadi ja kastike ovat olennainen osa herkullisen karitsan paahtopaistin valmistusta. Oikein tehty marinadi pehmittää lihaa ja tuo siihen täyteläisen maun, kun taas kastike täydentää ruoan makua täydellisesti. Kokeile erilaisia variaatioita, kuten sahrami risottoa tai balsamico-etikkaa, ja nauti monipuolisista makuyhdistelmistä. Karitsan marinadi ja kastike tekevät jokaisesta ateriasta erityisen!

Sahrami risotto Karitsan marinadi
4
10 min
Ainekset

4 kpl paahtopaistia
voita ja öljyä paistamiseen
Marinadi:
¾ dl rypsi- tai oliiviöljyä
2–3 valkosipulinkynttä
3–4 oksaa tuoretta timjamia
lehtipersiljaa
Punaviini-kanelikastike:
1 dl hunajaa
½ dl sitruunamehua
½ dl appelsiinimehua
2 dl punaviiniä
3 dl lihalientä
½ tl jauhettua kanelia
3 tähtianista
Sahramirisotto:
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä
1 ps(0,5 g) sahramia
2 dl valkoviiniä (tai vettä + 1 rkl sitruunanmehua)
1 l kasvilientä
1 ½ dl parmesaania raastettuna
suolaa
mustapippuria
voita

Valmistus

**Lihan marinadi** 1. Murskaa
valkosipulinkynnet ja sekoita ne marinadin muiden aineksien kanssa. 2. Kaada marinadi muovipussiin ja lisää lihapalat. 3. Sulje pussi solmulla ja lait
a se jääkaappiin yöksi. Käännä pussia muutaman kerran marinadin tasaantumiseksi. 4. Ota liha jääkaapista noin tunti ennen paistamista ja anna sen tulla huoneenlämpöiseksi. Pyyhi ylimääräinen marinadi lihoista ennen paistamista.

**Kastike
** 1. Kuumenna hunajaa kattilassa, kunnes sen väri muuttuu vaaleanruskeaksi. 2. Lisää sitruuna- ja appelsiinimehu ja anna kiehua noin 10 minuuttia. 3. Kaada viini
ja liemi seokseen ja lisää mausteet. Keitä kastiketta, kunnes nestemäärä on vähentynyt noin kolmannekseen. 4. Lisää voi vähitellen, vatkaten koko ajan. 5. Mausta kastike
suolalla ja mustapippurilla. Laita sivuun odottamaan tarjoilua.

**Risot
to** 1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä kattilassa. 2. Lisää rii
si ja sahrami ja kuullota vielä pari minuuttia. 3. Kaada valkoviini kattilaan ja sekoi
ta, kunnes viini on imeytynyt riisiin. 4. Lämmitä kasvisliemi erillisessä kattil
assa. 5. Lisää risottoon noin 1 dl kiehuvaa kasvislientä kerrallaan. Odota, kunnes neste on imeytynyt, ennen kuin l
isäät seuraavan annoksen. 6. Jatka, kunnes lähes kaikki neste on käytetty ja riisi on juuri ja juuri kypsää. R
isoton tulisi jäädä löysäksi. 7. Lisää parmesaaniraaste, nokare voita ja mausta risotto suolalla ja pippurilla.

**Lihan paistaminen
** 1. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja lisää voin ja öljyn seos. 2. Paista lihanpaloja pannulla, kunnes pinta saa kauniin paistovärin. 3
. Nosta lihat uunivuokaan.
4. Työnnä lihalämpömittari yhden palan paksuimpaan kohtaan ja mausta liha suolalla ja pippurilla. 5.
Paista liha 150 asteessa uunin keskitasolla, kunnes sisälämpötila on noin 55–58 astetta. 6. Anna lihan vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Resepti & Kuva: Louise Mérus

Valmista täydellinen illallinen paahtopaisti kastike, sahrami risottoa ja herkullista karitsaa. Kokeile tätä helppoa ohjetta!

Jäikö nälkä?

Haluatko lisää Italian reseptejä sähköpostiisi?