Oliivitahna

annosmäärä
4
valmistusaika
15 min
Kokeile tätä herkullista oliivitahnaa, joka toimii täydellisenä levitteenä tai dippinä välimerelliselle maulle!

Oliivitahna: välimeren herkku

Oliivitahna, tunnettu myös nimellä tapenade, on herkullinen ja monipuolinen levite, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailman. Sen juuret ulottuvat Välimeren alueelle, jossa oliivit ovat olleet keskeinen osa ruokakulttuuria vuosisatojen ajan. Perinteinen oliivitahna valmistetaan murskatuista oliiveista, oliiviöljystä sekä mausteista, kuten valkosipulista ja kapriksista. Alkuperäisen tapenade-reseptin uskotaan syntyneen Provencen alueella Etelä-Ranskassa, jossa oliivit ovat olennainen osa paikallista keittiötä. Nykyään oliivitapenade on suosittu erityisesti Välimeren maissa, mutta sen maku on valloittanut myös muiden maiden ruokapöydät.

Kotitekoinen oliivitahna: Helppo tapenade-resepti

Oliivitahnaa on helppo valmistaa kotona, ja se on loistava vaihtoehto kaupasta ostetuille tuotteille. Tarvitset vain muutaman yksinkertaisen ainesosan: oliiveja, oliiviöljyä, valkosipulia, kapriksia sekä halutessasi yrttejä, kuten timjamia tai rosmariinia. Aloita murskaamalla oliivit ja lisäämällä muut ainekset vähitellen, kunnes saavutat halutun koostumuksen. Voit käyttää tehosekoitinta tai morttelia riippuen siitä, haluatko tahnasta sileän vai jykevämmän. Kotitekoinen oliivitapenade mahdollistaa myös mausteiden ja suolan määrän säätämisen omien mieltymystesi mukaan. Säilytä valmis tahna ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa, jossa se säilyy tuoreena noin viikon ajan.

Oliivitahna on siis monipuolinen ja terveellinen lisä ruokapöytään, joka tuo maukkaan välimerellisen tunnelman jokaiseen ateriaan. Kokeile kotitekoista tapenade-reseptiä ja nauti oliivitapenaden ainutlaatuisesta mausta!

Oliivitahna
4
15 min
Ainekset

150 g mustia oliiveja (kivetön)

50 g aurinkokuivattuja tomaatteja

1 rkl kapriksia

2 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa ja pippuria

1/2 sitruunan mehut

Valmistus

Tapenade eli oliivitahna on helppo valmistaa ja erinomainen alkupala tuoreen leivän kanssa! Tapenade sopii myös mausteeksi esimerkiksi lohi- tai kanaruokiin.

1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Tarjoile herkullinen tahna tuoreen leivän kanssa pikkusuolaisena tai alkupalana!

Usein kysyttyä:
Kokeile tätä herkullista oliivitahnaa, joka toimii täydellisenä levitteenä tai dippinä välimerelliselle maulle!

Jäikö nälkä?

Haluatko lisää Italian reseptejä sähköpostiisi?